LIOFOLIZATOR PRZEMYSŁOWY DO WARZYW I OWOCÓW KEGEL LG20

LIOFILIZATOR PRZEMYSŁOWY DO WARZYW I OWOCÓW LG20


Ocena klientów:

2 040 000,00 zł
Brutto



Ilość

Przeznaczenie:

Kompletne i niezawodne urządzenie do produkcji liofilizowanych warzyw i owoców.

Głównymi elementami instalacji liofilizacyjnej LG są: szafa susząca, system próżniowy z separatorem pary oraz układ wymiany ciepła (system wodny).

Komora suszenia to poziomy zbiornik, który jest wykonany z austenitycznej stali nierdzewnej, Grubość powłoki i drzwi wynosi 6 mm.

Stosujemy wysokowydajne wymrażarki i płyty grzewcze do realizacji procesu liofilizacji produktu, celem jest uzyskanie wysokiej jakości gotowego produktu w krótkim czasie suszenia, dzięki czemu można zaoszczędzić więcej energii.

Proces suszenia przeprowadza się w wysokiej próżni przy absolutnym ciśnieniu w komorze około 1 mm Hg (= 1 tor / 1,3 mbar). Przy tak niskim ciśnieniu zawartość wody w produktach pojawi się tylko w postaci lodu lub pary wodnej.

Po dodaniu ciepła do produktów następuje sublimacja, czyli wilgoć opuszcza produkt w postaci pary wodnej.

Powietrze atmosferyczne wchodzące do układu, a także inne nieskraplające się gazy są usuwane za pomocą układu pompy próżniowej, co ma na celu ponadto obniżenie ciśnienia w układzie w momencie rozpoczęcia procesów.

System wymiany ciepła składa się z układu ogrzewania wody, układu chłodzenia wody i pomp obiegowych.

W skład zestawy wchodzi:

Liofolizator LG20

Zestaw do szybkiego zamrażania

System chłodniczy

Funkcje:

W warunkach próżni materiał liofilizuje się na zasadzie sublimacji.

Wilgoć w uprzednio zamrożonym materiale jest bezpośrednio sublimowana ze stanu stałego (lód) do stanu gazowego (para), bez topienia.

Liofilizowane produkty mają strukturę gąbczastą, zawierają znikomą ilość wody.

Doskonale nadają się do ponownego nawodnienie lub konsumpcji w suchej postaci.

Produkty liofilizowane w zamkniętym opakowaniu mogą być przechowywane i transportowane w temperaturze pokojowej przez długi czas.

Cykl trwa w zależności od rodzaju produktu, ok. 18 h. Im więcej cukru i wody, tym dłuższy cykl.

Dane techniczne: 

Zasilanie: 380 V/  50 Hz 

Wymiary tacki: 687 x 568 x 35mm

Wymiary tacy grzewczej: 1400 x 1300 mm

Średnica komory: 1,8 m

Zużycie dejonizowanej wody: 150 kg

Czynnik chłodniczy: 1000 kg 

Pojemność pompy próżniowej: 40L oleju

Powierzchnia: 20 m2

Wydajność: 5 kg/ tacka 

260 kg dla wszystkich tacek/ 1 komora 

Czas suszenia: ok. 18 h/ partia

Temperatura otoczenia (maks.): + 35 ℃ (temperatura termometru suchego)

Temperatura termometru mokrego (maks.): + 28 ℃

Temperatura wody: + 27 ℃ lub mniej

Zasilanie: 380 V / 3 fazy / 50 Hz

Maksymalna temperatura: + 85 stopni

Ciśnienie potwietrza: 30 PA

Moc: 91 kW 

Temperatura otoczenia (maks.): + 35 ℃ (temperatura termometru suchego)

Temperatura termometru mokrego (maks.): + 28 ℃

Temperatura wody: + 27 ℃ lub mniej

Zasilanie: 380 V / 3 fazy / 50 Hz

Maksymalna temperatura: + 85 stopni

Ciśnienie powietrza: 30 PA

Moc: 78 kW 

Specyficzne kody